MenuMenu

Tips

Ga in gesprek met je buren als je overlast ervaart. 

Je buren aanspreken op overlast is niet gemakkelijk. Het is de kunst om dat op een goede manier te doen. Het kan zelfs zijn dat je buren zich er niet bewust van zijn dat ze overlast veroorzaken. 

  • Tip 1. Wanneer?
    Spreek hen aan op een moment dat je zelf rustig bent en dat jij en de buur tijd hebben om een praatje te maken. Als het hen niet uitkomt, maak dan een afspraak voor een ander moment. 
  • Tip 2. De toon
    Kies niet de aanval. Vertel op vriendelijke toon waar je last van hebt. Toon ook begrip voor hun situatie. Spreek vanuit de ik-vorm en bedank vooraf wat je wilt vertellen. Vertel dat je dit graag samen met de buren op wilt lossen. 
  • Tip 3. Wat betekent de overlast voor je?
    Vertel wat de overlast met je doet. Benoem je gevoel en je behoefte. Dit maakt de overlast begrijpeljik voor de buren. 
    Bijvoorbeeld: ''Ik ben boos omdat ik niet kan slapen door het geblaf van de hond. Ik wil het goede contact met jullie behouden en tegelijk ook rustig kunnen slapen.'' 

Klik hier voor meer tips

Tips voor contact en het gesprek met je buren

Over het algemeen zijn we in Nederland tevreden met de buurt waarin we wonen. Soms gaat het niet goed en kunnen er ergernissen ontstaan. We wonen ook vaak dicht op elkaar en mensen zijn nu eenmaal verschillend. We willen in ons huis kunnen leven zoals dat bij ons past en we houden ook rekening met onze buren, zodat zij zij dat ook kunnen. We willen tenslotte ook graag dat de buren rekening houden met ons. 

  • Tip 1. Maak kennis met een glimlach
    Een glimlach doet wonderen en wordt bijna altijd met een glimlach beantwoord.
  • Tip 2. Informeer de buren vooraf
    Laat de buren weten als u gaat klussen of als u een feest geeft. De buren worden dan niet overvallen.
  • Tip 3. Beperk geluidsoverlast
    Realiseer dat geluiden bij de buren versterkt kunnen binnenkomen. Gewone leefgeluiden kunnen hierdoor als overlast ervaren worden. Isolatie of het gebruik van vloerkleden en gordijnen kunnen geluiden dempen. 

Klik hier voor meer tips

Tips voor nieuwkomers; de ongeschreven regels van Nederland

Nederland is een klein land met meer dan 17 miljoen inwoners, 200 nationaliteiten en een taal die voor nieuwkomers best lastig is. De grootste uitdaging is om de ongeschreven regels van een andere cultuur te leren kennen. Hoe kun je goede buren worden? Een goede relatie met de buren maakt de buurt een prettige plek om te wonen.

  • Tip 1. Even voorstellen
    Een vriendelijke kennismaking is de basis voor een normale burenrelatie. Bel aan, geef elkaar een hand, vertel hoe je heet en maak een praatje. Ook als er geen behoefte is aan intensief contact. 
  • Tip 2. Houd het rustig
    Nederlanse woningen zijn vaak gehorig. Toch verwachten Nederlanders dat men na zonsondergang en op zondagochtend niet gestoord worden door lawaai bij de buren. Luid praten (telefoongesprekken), rondrennende kinderen en ander lawaai is niet bevordelijk voor een goede burenrelatie. Erover praten kan natuurlijk helpen om meer begrip voor elkaar te krijgen. 
  • Tip 3. Communiceer met je buren
    Buren stellen het op prijs als zij tijdig op de hoogte worden gesteld van rust verstorende activiteiten. Nodig gerust de buren uit als je een feestje geeft. Vertel ze wanneer het mogelijke lawaai begint en wanneer het eindigt. En kom die afspraak ook na. Vraag ze contact met je op te nemen als ze overlast ervaren. 

Klik hier voor meer tips

 

Let op! Stap niet direct met een klacht naar de verhuurder of de politie. Bedenk dat als bijvoorbeeld de politie bij de buren langsgaat, het contact verder verstoord kan raken. Bij extreem geweld en drugsoverlast is het wel raadzaam de politie meteen te bellen.